
مطالعه تطبیقی کارآیی رفتار درمانی شناختی و زوپیکلون در بیخوابی مزمن
هدف
ارزیابی کارآیی رفتار درمانی شناختی بیخوابی (CBT-I) در مقایسه با فارماکوتری در بیخوابی مزمن در جمعیت روسیه میباشد.
مواد و روشها: آزمایش مقطعی در 42 بیمار با بیخوابی مزمن با سنین 80-29 سال انجام گرفت که دو دوره درمان با استفاده از زوپیکلون و روش آموزشی با عناصر CBT-I دریافت کردند. ارقام بیماران آزمایشهای سونوگرافی به عمل آمد. کارآیی درمان با استفاده از شاخص شدت بیخوابی، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتسبورک، اعتقادات دارای اختلال در مورد قیاس خواب، شاخص بهداشت خواب و مقیاس افسردگی بک ارزیابی شد. کارآیی روشهای درمان دارویی و غیردارویی در بیخوابی قابل مقایسه بوده است. شاخص شدت بیخوابی پس از CBT-I حدود 6/3 در مقایسه با کاهش 9/4 پس از مصرف زوپیکلون کاهش یافت. پس از دو هفته نتایج درمان پس از مصرف CBT ادامه یافته و امتیازات به در پایان تزریق زوپیکلون افزایش یافت. CBT-I با کاهش قابل توجه در مقادیر مقیاس افسردگی بک، شاخص بهداشت و سلامت خواب و اعتقادات دارای اختلال در مورد مقیاس خواب ادامه یافت. بیماران پاسخدهنده به CBT-I جوان بودند. طوری که سن جوانی را میتوان به عنوان پیشبینی مؤثر بودن CBT-I در نظر گرفت.
نتیجهگیری: درمان بیخوابی مزمن با استفاده از CBT به عنوان فارماکوتراپی موثر بوده و مصرف آن با پیشرفت در وضعیت و حالات احساسی همراه بوده و تاثیرات آن طولانی میشود.
مقدمه
بیخوابی مزمن به عنوان اختلال خواب رایج در نظر گرفته میشود که کیفیت زندگی بیماران پاسخ دهنده به درمان را کاهش داده و با بیماریهای خواب جدی ارتباط دارد.
شیوع بیماری بیخوابی مزمن حداقل 6 درصد است که با دیابت ملیتوس قابل مقایسه است. تمام پزشکان نظر شفافی در مورد درمان بیخوابی ندارند که باعث درمان نادرست براساس تجویز بنزودیازپین میشود. ضررهای اقتصادی به علت بیخوابی حاصل ظرفیت کاری کاهش یافته میباشد. افراد اغلب به علت ضعف جسمانی غیبت کرده و کارآیی سه برابر کمتر از افراد سالم دارند.
بیخوابی مزمن با مدت کوتاه خواب نوکتورنال جدا از کیفیت ضعیف زندگی با افزایش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی و متابولیکی ارتباط دارد. این ممکن است به علت افزایش آسیب سیستم عصبی سمپاتیک، ریتم شبانهروزی بدن، فعالیت بیش از اندازه سیستم رفین- آنژیوتنسین- آلدوسترون باشد.
عوامل هیپنوتیک داروهای انتخابی هنگام مزمن بودن بیخوابی نمیباشند. سوابق طولانی اختلال، پیشرفت عوامل حفظ کننده بیخوابی و مقاومت به درمان دارویی باعث رجوع به درمانهای قدیمی و تجویز داروهای ضدافسردگی میشود.