
ادراک بهبود یافتهگان سرطان سینه از پیشگیری در مقابل کنترل برگشت سرطان در آینده
پیشینه: موسسه پزشکی برنامه مراقبت بهبودیافتگان را به عنوان مولفه ویژه مراقبت سرطان برای تضمین اینکه این افراد مراقبت فالوآپ مناسبی را به صورت زمانمند دریافت کرده و پشتیبانی از آنها در مقابله با ریسک برگشت به عمل میآید اجرا نموده است ولی هنوز اطلاعات اندکی در مورد تفکر این افراد در مورد پیشگیری یا کنترل برگشت در دسترس میباشد. این تحقیق به دنبال ارزیابی پیشگیری و کنترل ادراک شده زنان از برگشت سرطان در آینده میباشد.
روشها: زنان با سابقه سرطان سینه پیمایش شدند و دادهها با استفاده از روشهای ترکیبی همزمان آنالیز گردیدند. مدلهای رگرسیون لوجستیک با پیشبینیهای پیشگیری یا کنترل ادراک شده را بررسی میکنند.
نتایج: بیشتر زنان فکر میکردند که میتوانند برگشت سرطان را کنترل کنند (89%) تعداد اندکی (30%) اعتقاد داشتند که میتوانند از برگشت سرطان پیشگیری میکنند. زنان مولفههای موعد زمان، هویت، علل، پیامدها و مراقبت و کنترل و نبود مراقبت و کنترل را گزارش نمودند. زنانی که نبود کنترل را گزارش کردند به احتمال اندک اعتقاد داشتند که میتوانند وقوع سرطان را کنترل نمایند. زنانی که علل را گزارش نمودند به احتمال اندک اعتقاد داشتند که میتوانند برگشت سرطان را پیشگیری یا کنترل کنند.
نتیجهگیری: ادراک زنان در مورد پیشگیری و کنترل برگشت سرطان مهم بوده و عوامل مختلف در ذهن زنان مبتلا به سرطان سینه وجود دارد. بیشتر زنان اعتقاد داشتند که میتوانند برگشت سرطان را کنترل کنند در حالی که تعداد اندکی اعتقاد داشتند که میتوانند از برگشت سرطان جلوگیری کنند. مداخلات متمرکز به کنترل برگشت سرطان و براساس مداخلات مبنی بر شواهد و کلینیکی و سبک زندگی ضروری است.
1- مقدمه
سرطان سینه در بین علل اصلی ناتوانایی زنان قرار دارد که 30 درصد علل کلی و 15 درصد مرگ و میر سرطان را دربردارد. استفاده از داروهای موثر و کمتر سمی باعث افزایش میزان بهبود در بین زنان مبتلا به سرطان سینه شده است که میزان بقای نسبی 10 سال پس از تشخیص برای مراحل سرطان سینه بیش از 80 درصد در ایالات متحده میباشد. هر چند بهبود یافتگان سرطان سینه دارای ریسک بالای پیشرفت سرطان میباشند. این تعداد جمعیت افزایش توجه به تصمیمگیری در زمینه مراقبت سرطان برحسب اعتقادات در زمینه پیشگیری و کنترل برگشت برای بهبودیافتگان را نشان میدهد.
موسسه پزشکی برنامه مراقبت از بهبود یافتگان (SCP) را به عنوان مولفه ویژه مراقبت سرطان به محض کامل شدن درمان تثبیت کرده است. SCP میتواند شامل غربالگری فالوآپ، علائم برگشت، مانیتورینگ و مدیریت تاثیرات روانشناسی و اجتماعی، دستورالعملهای اطلاعات سبک زندگی و فعالیتهای ارتقاء سلامتی و تقویت بهبود یافتگان برای پاسخ دادن به نیازهای مراقبت سلامتی خود باشد. این اطلاعات میتواند تضمین کنند که این افراد مراقبت فالوپ ویژه را بصورت زمانمند دریافت میکنند که میتواند این افراد را در مواجه با برگشت ریسک حمایت کنند. انجمن انکولوژی بالینی امریکا دستورالعملی را برای بیماران سرطان سینه ارائه داده است. هر دوی این گزارش نشان دادند پیشگیری و کنترل برگشت سرطان برای بهینهسازی پیامدها در افراد بهبود یافته مهم میباشد. موسسه NCI کنترل سرطان را بصورت کاهش وقوع، بیماریهای همزمان، مرگ و میر سرطان و افزایش کیفیت زندگی بهبود یافتگان سرطان تعریف میکند. کنترل سرطان شامل پیشگیری، ردیابی اولیه، تشخیص و درمان میباشد. پیشگیری از سرطان اقدامی برای کاهش سرطان به پیشگیری از شروع اولیه یا برگشت آن میباشد. اگر چه سازمانهای طرفدار کسب اطلاعات بیشتر در مورد کنترل و پیشگیری از سرطان در زمینه ادراک وقوع سرطان در آینده چندان مورد مطالعه قرار نگرفتهاند.
ریسک برگشت سرطان در بهبود یافتگان سرطان سینه به عوامل رفتاری اصلاح شده و عوامل بالینی و اجتماعی و اقتصادی ارتباط داشته است. عوامل رفتاری افزایشدهنده ریسک برگشت سرطان سینه شامل چاقی، مصرف الکل، هورمون درمانی، استرس و فعالیت فیزیکی پایین میباشد. تغییر این رفتارها میتواند ریسک برگشت را کاهش داده و مرگ و میر و بیماریهای همزمان سرطان سینه را کاهش دهد. عوامل بالینی مثل ویژگیهای تومور، وضعیت گیرنده هورمون و هورمونتراپی برگشت سرطان را پیشبینی کند. ریسک برگشت سرطان ممکن است در زمان با این نشانههای بالینی از طریق برداشت توده سرطانی و هورمونتراپی کاهش یابد.
در ذهن بهبود یافتگان سرطان سینه برگشت ممکن است به دو نگرانی جداگانه تقسیم شود: 1- آیا دوباره سرطان خواهم گرفت؟ 2- آیا اگر دوباره مبتلا شدم زنده خواهم ماند؟
مطالعات نشان داده است که این افراد اعتقاد دارند که میتوانند از وقوع برگشت دوباره سرطان از طریق تغییرات رفتاری پیشگیری کنند. برخی افراد این موارد را به نگرش مثبت، رژیم غذایی، سبک زندگی سالم، ورزش، دعا خواندن، درمان کامل و خوششانسی، کاهش استرس و غربالگری پزشکی اختصاص میدهند.
تحقیقات قبلی درکی از عوامل موثر بر پیشگیری ادراک شده از برگشت و کنترل سرطان ارائه دادهاند. این تحقیق با ارائه ادراک پیشگیری و کنترل برگشت سرطان تحت تاثیر عوامل مختلف مثل دموگرافی، ارتباطات ریسکآلود و احساسات به اطلاعات تحقیقاتی اضافه کرده است. ادراک پیشگیری و کنترل برگشت سرطان سینه میتواند تحت تاثیر بیان بیماری توسط بیمار باشد که از پنج مشخصه تشکیل شده است که شامل موارد زیر میباشد: 1- هویت (علائم) 2- موعد زمانی پیشرفت سرطان 3- پیامدها 4- علل 5- درمان- کنترل.
علاوه بر این تحقیقات فعلی فاقد شفافیت در زمینه تفاوتهای بالقوه در ادراک زنان از پیشگیری و کنترل برگشت سرطان میباشد. وجه تمایز بین پیشگیری از سرطان و کنترل سرطان میتواند در دریافت پیامها برای بهبود یافتگان سرطان توسط سیاستگذاران و مقامات بهداشتی سودمند باشد. برای مثال اگر بهبود یافتگان سرطان اعتقاد نداشته باشند که میتوانند از سرطان پیشگیری کنند پیامها باید برحسب کنترل سرطان چارچوببندی شود.
با استفاده از روش ترکیبی از ادراک کیفی و کمی پیشگیری و کنترل سرطان برای مقایسه بهتر مفاهیم و کمک به درک و ایجاد انگیزه اقدام سلامتی بویژه در زمینه بالینی استفاده خواهیم کرد. هدف این تحقیق 1- درک تفاوت زنان در ادراک در زمینه پیشگیری و کنترل برگشت سرطان 2- توصیف نظارت در مورد پیشگیری و کنترل برگشت 3- بررسی عوامل موثر در ادراک برای پیشگیری و کنترل برگشت سرطان میباشد.